Santuari de la Mare de Déu dels Àngels

Sant Martí Vell (Gironès)

Església i mirador del segle XV

Altitud

Altitud

488 metres
Coordenades

Coordenades (lat, long)

41°59′4″N, 2°54′32″ E
41.984587, 2.908851

Santuari de la Mare de Déu dels Àngels

El Santuari dels Àngels és un dels santuaris més visitats de les Gavarres i terres gironines. És al cim del Puig Alt, al terme municipal de Sant Martí Vell (Gironès). És conegut com el sostre de Girona.

Aquest nom popular li ve donat perquè és visible des de gairebé qualsevol punt del Gironès donada la seva ubicació, un dels punts més elevats de tot el massís de les Gavarres, i el color blanc de l’enorme edifici fa que destaqui i serveixi com a punt de referència per molta gent de la zona.

Des del santuari es gaudeix d’una bona visió sobre l’Alt i Baix Empordà, el Gironès i la Selva i limiten el seu horitzó els Pirineus, el Montseny i la mar. El santuari té un espaiós cambril, un petit orgue i una dependència per a l’exposició dels nombrosos exvots que ofereixen els pelegrins. Al costat de la capella hi ha una hostaleria. La festa de la Mare de Déu dels Àngels i del santuari és el 2 d’agost.

Mirador direcció est (cap al mar)
Mirador direcció est (cap al mar)
Els Àngels a la posta de sol
Els Àngels a la posta de sol
“És una església d’una sola nau coberta amb volta de canó de llunetes”

L’edifici és una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És una església d’una sola nau coberta amb volta de canó de llunetes, dues capelles a l’esquerra amb volta de creueria i absis poligonal. A la dreta hi ha una gran escalinata que mena al cambril amb la imatge de la Verge, sota una cúpula motllurada i pintada, que es visualitza des de la nau per una obertura de mig punt. Als peus, al costat del cancell de fusta, hi ha l’escala que porta al cor i tribunes, amb balustrada, i el departament d’ex-vots, al fons.

El parament és emblanquinat. La façana, precedida d’una gran escalinata, està dividida per pilastres de tres cossos verticals i al central hi ha el portal amb arquitrau, amb fornícula i creu al capdemunt, i a la part alta un rosetó. Al costat dret s’alça un campanar d’espadanya.

Façana Sud del santuari
Façana Sud del santuari
Mapa a la paret oest
Mapa a la paret oest
Carretera d'accés
Carretera d’accés
Zona de pícnic a la primavera
Zona de pícnic a la primavera
Campanar
Campanar
“Article en desenvolupament”
Descobreix @QuartDeGavarres

Foto i vídeo Estudi FGH.net
Font textos: Propis, Viquipèdia i Inventari del Patrimoni Arquitectònic

Santuari de la Mare de Déu dels Àngels

T'agraden les #Gavarres?
Segueix-nos per la xarxa per estar al dia:

Descobreix més

 • Sant Mateu de Montnegre és una església del segle XI que pertany al del municipi de Quart, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
  Patrimoni
  Sant Mateu de Montnegre
 • El Santuari dels Àngels és un dels santuaris més visitats de les Gavarres i terres gironines. És al cim del Puig Alt, al terme municipal de Sant Martí Vell
  Paisatge   Patrimoni
  Santuari de la Mare de Déu dels Àngels
 • Un ocell menut, sociable i vermellós. Té el pit d’un color roig carbassa. És una petita icona pel seu cant variat i pot arribar a viure 13 anys.
  Fauna
  Pit-roig
 • Petita església d'origen romànic situada al mig del bosc al terme municipal de Llambilles, Gironès.
  Patrimoni
  Sant Cristòfol del Bosc

Comparteix l'article a: